Online marketing tanácsadó

A honlapod szenzációs, de mennyi pénzt hoz? Ez a blog arról szól, hogy miképp lehet pénzt keresni egy honlappal. Kipróbált és bevált módszerek, kis és középvállalatoknak

Facebookon is várlak

Kommentek

Ha valaki azzal vádolna, hogy hatásvadász címet adtam ennek a bejegyzésemnek, akkor igaza van.

Ha valaki azzal vádolna, hogy indokolatlan a Facebook kampány és a szopás összemosása, akkor téved.

A Facebook oldalunk terjesztése (lájk gyűjtés, aktivitás, megosztások generálása) nem egyszerű feladat. Sokan érezhetik - némiképp joggal - hogy hiába publikálnak a Facebook oldalukon érdekes és hasznos dolgokat, az átütő siker, a sokat emlegetett virális hatás nem igazán indul be.

Ez sajnos nem meglepő. A siker érdekében akciókat, kampányokat, nyereményjátékokat érdemes futtatni. 

Sikeres, eredményes kampányok tömkelegével nap mint találkozhatunk, de nem árt ha tudjuk: ezek jó része szabálytalan. Íme erre egy gyönyörű példa:

djbaby.jpg

Lássuk be, szakmai szempontból sok jót lehet elmondani erről a kampány ötletről:

  • A célcsoportnak szól
  • Motiváló a felhívás
  • A nyeremény nem igényel többlet invesztíciót. A művésznő elvonul a nyertessel egy csendes szobába és ...
  • Meghökkentő és ezért nagy visszhangot kiváltó kampány ötlet, így joggal lehet számítani az orális virális terjedésre.

Nem szabad azonban megfeledkeznünk a szabályokról sem. A szabályok megszegése pedig büntetéssel is végződhet, ami lássuk be elég nagy szopás.

A Facebook szabályzata nagyon szigorú feltételeket határoz meg a lájk gyűjtésekre. Érdemes legalább a legfontosabb elemeit betartanunk. A Facebook nem bonyolítja túl a büntetési procedúrát. A szabálytalan oldalakat, figyelmeztetés nélkül törli. Érdemes két dolgot tudatosítani:

1/ A Facebook oldalunk nem a miénk. Soha nem lesz az. Ez a FB-é.

2/ Bár rengeteg szabálytalan FB oldalt látunk amit nem torolt meg a FB, de ebből ne vonjuk le azt a következtetést, hogy a miénket sem fogja. Töröltek már magyar oldalakat is (tudnak magyarul), és arról se feledkezzünk meg, hogy ha van egy rosszakarónk, esetleg konkurensünk, aki "felnyom" minket, akkor máris nagyobb az esélyünk a büntetésre.

Nézzük tehát a mindenképpen betartandó szabályokat:

  1. Tilos a Facebook funkciókat nyereményjátékra használni! Az összes olyan felhívás, hogy "lájkold az oldalt, oszd meg a képet, hogy nyerhess" szabálytalan. Tilos FB aktivitást nyeremény felajánlásával motiválni.
  2. Nyeremény játékot csak külső alkalmazáson keresztül folytathatunk. Az előző pontból következik: ha a FB alapfunkcióit nem használhatjuk, akkor a megoldás egy külső alkalmazás. Ne ijedjünk meg! Megfelelő alkalmazást akár még ingyen is találhatunk, de néhány tízezer forintból biztosan meg tudjuk oldani ezt az ügyet.
  3. Tilos a nyertest a Facebook oldalon keresztűl értesíteni. Ennek adatvédelmi oka van. Nem tartozik a külvilágra, hogy nyertem egy ..... vacsorát. (vagy bármi mást)
  4. Ne feledkezzünk meg a - Facebook szabályzatától független - hazai adózási, adatvédelmi és egyéb szabályokról.

A fenti felsorolás közel sem teljes. Ha azonban legalább ezeket betartjuk, akkor nagy lépést tettünk a szabályok tiszteletben tartása felé.

Ellenkező esetben pedig könnyen szopás baj lehet a vége. 

20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://onlinemarketinges.blog.hu/api/trackback/id/tr585144662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

olvasóink írták · http://mediaszerencsetlenseg.blog.hu/ 2013.03.22. 08:48:06

Te szombathelyi vagy?
A keresztűl rövid ü, ahogy a kőrút is rövid ö...

Mrs.Columbo 2013.03.22. 08:55:50

"Tilos a nyertest a Facebook oldalon keresztűl értesíteni. Ennek adatvédelmi oka van. "

Az érthető, hogy az oldaltulaj ír egy e-mailt a nyertesnek, hogy te nyertél, de a többiek akkor honnan fogják megtudni, hogy nem ők nyertek? Vagy van egy külön nyertes-kiíró alkalmazás?

Lófasz a seggedbe blog.hu 2013.03.22. 08:58:28

Hol lehet feldobni a konkurenciát?
Mert az ember akárhogy jelöli be, le se tojják :)

Na jó, nem is konkurencia, csak van egy honlap, ahol egy bármilyen kattintásra (a link ugyanis követi az egérkurzort) a szerencsétlen FB bejelentkezett az oldal lájkolója lesz.

Egyébként egy külső alkalmazással sokkal inkább vissza lehet élni az adatokkal. Pláne, ha külső szolgáltató adja ezt az alkalmazást. Szóval nem logikus ez a feltétel.

Mária 2013.03.22. 09:24:23

A Facebook felhasználói feltételeitől függetlenül:

A magyar törvények szerint a sorsolás tényét be kell jelenteni, illetéket kell utána fizetni, a nyeremény szokásos piaci értékét meg kell jelölni, az után a játék szervezőjének a 33%-os játékadót meg kell fizetni.

A sorsolás helyét, időpontját és eredményét közzé kell tenni. A sorsoláson közjegyzőnek jelen KELL lenni. A sorsolást követően a NAV felé végelszámolást kell készíteni.

nav.gov.hu/data/cms152524/40_bejkot_jatek.pdf

---

Ennek kb. 10 perc alatt utána lehetett volna nézni, kedves posztoló, és írhattál volna egy informatív, igényes posztot a fenti semmitmondó bulvár helyett.

Mrs.Columbo 2013.03.22. 09:35:34

@Mária: Ő arról írt, hogy a Facebooknak milyen szabályai vannak.

Mária 2013.03.22. 09:40:09

@Mrs.Columbo:

Féloldalas a poszt. Nem fért volna bele az a két sor, amit beírtam, hogy a "tanácsadás" legalább alapszinten kerek legyen?

Vagy egy link legalább, hogy ide kattints marha, ha nem akarod, hogy megbaccon a SZEF meg a NAV, ha a Fácsén bohóckodol a marketingezéssel oszt felnyom a konkurenc?

Obama · http://onlinemarketinges.blog.hu 2013.03.22. 09:46:17

@Mária: Köszönjük a hasznos információkat.

A "semmit mondó bulvár" észrevételedre:
Kísérletnek szántam ezt a bejegyzést, és a feltevésem beigazolódott. Egy ilyen hatásvadász cím (ezt a bejegyzés első mondatában leszögezem) kellett ahhoz, hogy felkerüljek az Index.hu-ra.

Hidd el engem is bosszant, hogy ez a bejegyzésem vált méltóvá erre. Szerintem írtam "informatív, igényes posztot" posztokat is, de ezek nem voltak méltók az Index főoldalára. Például ezekre gondolok:

onlinemarketinges.blog.hu/2011/08/11/mi_lett_volna_ha_az_impresszionistak_ertettek_volna_a_marketinghez

onlinemarketinges.blog.hu/2009/12/16/szanalmas_kudarc

Köszönöm az észrevételed:
Villányi Balázs

Mrs.Columbo 2013.03.22. 09:48:14

@Mária: Jó, hát lehet az ebet kötni a karóhoz, de az írás célkitűzése szempontjából teljesen irreleváns, hogy Magyarországon mik a szabályok. Az volt a kérdés, hogy a Facebook milyen esetben törli a szabálytalan promóciót. Ha csak úgy a levegőbe kéred a lájkokat, jó eséllyel törölheti. Ha viszont nem fizetted be a játékadót a háttérben, az őt marhára nem érdekli.

shitgun 2013.03.22. 09:51:36

@Mária: sőt nem írt a legújabb alkotmánymódosításról, és a Maliban folyó harcokról sem. Te még mindig egy idegesítő hülye vagy. Ő posztja, azt ír bele amit akar, mellesleg itt az volt a téma, hogy játék+fb, írd meg a magad verzióját, van szuper kis blogod, és verd ki rá. Vagy ki tudja mid van, szóval csináld úgy, hogy élvezd.

Obama · http://onlinemarketinges.blog.hu 2013.03.22. 09:51:43

@Mrs.Columbo:

Én azt tanácsolom, hogy azt mindenképpen tegyük közzé, hogy megvan a nyertes. Ebből a "nem nyerők" közvetve tudni fogják, hogy nem ők nyertek.

Ha pedig a nyertes hozzájárul, hogy pl. a díj átadásakor fotózzunk, és azt közzé is tegyük, akkor hurrá. (gondolom a bejegyzésemben példaként hozott nyereménynél ez nem fog megvalósulni. Bár lehet, hogy tévedek)

Mrs.Columbo 2013.03.22. 09:57:24

@Obama: Csak ha kiteszed, hogy megvan a nyertes és értesítve lett, akkor is kb. ötszázan rá fognak kérdezni kommentben, hogy ki az. :-p (Ha pedig azt írod, hogy a Facebook szabályai miatt nem közölheted itt, téged fognak ellenszenvesnek találni.)

Obama · http://onlinemarketinges.blog.hu 2013.03.22. 10:00:50

@TorzonBorz: Ha jól értem akkor azt jelzed, hogy nem következetes, esetleg nem igazságos a FB. Hát ez lehet. Norbi rendszeresen megszegi a FB szabályokat (nem merem leírni a teljes nevét, nehogy megbántsam a híresen érzékeny önérzetét, azután annyi lesz nekem) és mégsem történik retorzió. Hát ez van.

Obama · http://onlinemarketinges.blog.hu 2013.03.22. 10:03:34

@shitgun: Én megköszöntem @Mária: észrevételét, és az érveimet is leírtam. Bár engem is meglepett az ellenérzése, de elfogadom. Biztosan jobb tanácsadó mint én, és a jobbtól nem szégyen tanulni. De igyekszem én is fejlődni. :)

Obama · http://onlinemarketinges.blog.hu 2013.03.22. 10:05:04

@Mrs.Columbo: Nem élünk tökéletes világban.

Még szerencse, hogy van élet a FB-n túl is.

Mária 2013.03.22. 10:28:18

@Obama:

Szerintem nem kell neked Index-címlap.

Pláne, ha csak ilyesmivel lehet kikerülni. Írj inkább igényes, tartalmas szakmai posztokat, olyanokat, amiből valóban hasznos információkhoz jutnak azok, akiknek segíteni akarsz vele.

Zka77 2013.03.22. 10:34:46

@TorzonBorz: nekem is az a tapasztalatom, hogy le se szarják az ilyen szabálytalanságok miatti reportokat. Rengeteg hülye nyereményjátékot reportoltam már és még sose vettem észre, hogy az azt szervező oldal süllyedt volna.

Mrs.Columbo 2013.03.22. 10:50:31

@Obama:

a: - Hogyan lehet megoldani a Facebookon a játékot? Ez és ez a probléma merülhet fel.
b: - Még szerencse, hogy van élet a Facebookon túl is.

:DDD

Obama · http://onlinemarketinges.blog.hu 2013.03.22. 10:57:17

@Mária: Nem tudom mi bánt Téged. De szerencsére nem nekem kell ezt megoldani.

Obama · http://onlinemarketinges.blog.hu 2013.03.22. 11:05:03

@Mrs.Columbo: FB játékot csak külső alkalmazás segítségével szabad lebonyolítani. Erre irányult a kérdésed?

Balázs